Krem ze szparagów


Krem miał być ByAnn, 
ale wyszedł mniej Fit, 
bardziej w stronę francuskiej kuchni, 
w której masło jest podstawą smaku.
Smak nieziemski...



Składniki:

wiązka szparagów, dwie szalotki, masło,
puszka mleka kokosowego,
imbir, gałka muszkatołowa, 
pieprz - najlepiej świeżo mielony,
naturalne vegeta,
ser Grana Padano, grzanki, bagietka - wg uznania.

Wykonanie:

Pokrojone szalotki podsmażamy na maśle (2 łyżki), dodajemy szparagi - obrane i pokrojone na niewielkie kawałki.
Następnie zalewamy szklanką (może troszkę więcej) wody, dodajemy vegetę, gotujemy aż szparagi będą miękkie. 
Całość miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy imbirem i gałką.

Podajemy posypany startym serem, pieprzem, 
może być z grzankami, 
może być z bagietką czosnkową... 





Komentarze