Szarlotka królewska




Połączenie lekko kwaśnych jabłek z przeraźliwie słodką bezą... cudo. 
Dziękuję Asiu za wspólny dyżur międzyświąteczny:) - 
bez niego nie byłoby tego ciasta.


Składniki:

2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 słoiki jabłek na szarlotkę
2 galaretki cytrynowe

5 białek
30 dkg cukru pudru

1/2 l śmietany 36%
2,5 łyżeczki cukru pudru
2 FIX 
cukier waniliowy

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść, upiec dwa kruche placki.

Dwie galaretki wsypać do ciepłych jabłek, rozpuścić.

Białka ubić na sztywno (bardzo sztywno!), dodając cukier puder. Upiec bezę - temperatura 120 stopni, 1,5 godziny.

Śmietanę ubić z cukrami i Fix'ami - ja chyba ostanio zapomniałam o cukrach:) i było pyszne.

Ułożyć: ciasto - jabłka - ciato - krem śmietanowy - beza. 
Do lodówki.

W lecie spróbujemy z truskawkami:)












Komentarze