Może się nazywać "Krówka dla Andrzeja".
Kiedyś na pytanie mojej córki, jakie będziesz robić ciasto, odpowiedziałam krówkę dla Andrzejka,
który jest szczególnym wielbicielem tego ciasta.
Obraza, trwająca do momentu pojawienia się Krówki
na stole, przejawiała się komentarzami:
na stole, przejawiała się komentarzami:
Tak? to my z Tatą nie jemy, skoro to Krówka dla Andrzejka.
I co robisz już tę Krówkę dla Andrzejka?...
Składniki:
2 paczki krakersów,
migdały w płatkach,
masa kajmakowa w puszce,
ok. 600 ml śmietany 30%,
3 śmietan-fix'y,
pół szklanki cukru pudru,
litr mleka,
1 kostka masła,
szklanka mąki,
1 jajko,
budyń śmietankowy,
pól szklanki cukru,
Wykonanie:
Masę kajmakową gotować w puszce ok. 2 godzin.
Mleko podzielić na dwie części.
Do większej dodać masło i cukier - gotować,
do mniejszej dodać jajko, mąkę, budyń - zmiksować.
Do gotującego się mleka wlać mleko z jajkiem i ...-
ugotować całość jak budyń,
pilnując koniecznie, żeby się nie przypaliło. Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i Fix'ami.
W brytfance układać kolejno:
krakersy, masa budyniowa, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, bita śmietana, lekko opieczone płatki migdałowe (wystudzone:)).
Na talerzykach dekoruję gotowym sosem toffi,
może być z Tymbarku:)
Komentarze
Prześlij komentarz