Sernik Wandy -
Festiwal Serników, cz. III.
Torcik całoroczny,
najlepszy jednak ze świeżymi owocami,
najbardziej smakujący w czerwcu,
na imieninach Cioci Wandy,
w zimie jako wspomnienie lata...
Składniki:
4 serki homogenizowane - mogą być 0%,
3/4 kostki masła,
3/4 szklanki mleka,
1 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
4 kopiate łyżki żelatyny,
cukier waniliowy,
paczka biszkoptów,
2 galaretki - smak wg uznania,
owoce - w zależności od sezonu: świeże lub z puszki, mogą być truskawki, brzoskwinie, gruszki, czarne jagody...
Żelatynę należy rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać.
Jednocześnie ucierać masło, żółtka, cukry.
Następnie dodawać serki, cały czas ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę - można dodać ok. 1/2 szklanki cukru.
Do masy serowej wlać żelatynę, chwilkę ucierać.
Na koniec delikatnie dodać ubite białka, wymieszać łyżką - masa powinna być lekka i puszysta.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem, wyłożyć masę serową, ułożyć owoce, włożyć do lodówki. Gdy masa troszkę stężeje pokryć owoce galaretką - najlepiej już gęstą, aby nie wlała się pod masę serową.
Komentarze
Prześlij komentarz