Torcik serowy











Sernik Wandy - 
Festiwal Serników, cz. III.


Torcik całoroczny, 
najlepszy jednak ze świeżymi owocami, 
najbardziej smakujący w czerwcu, 
na imieninach Cioci Wandy,
w zimie jako wspomnienie lata...




Składniki:

4 serki homogenizowane - mogą być 0%,
3/4 kostki masła,
3/4 szklanki mleka,
1 szklanka cukru pudru,
4 jajka,
4 kopiate łyżki żelatyny,
cukier waniliowy,

paczka biszkoptów, 
2 galaretki - smak wg uznania,
owoce - w zależności od sezonu: świeże lub z puszki, mogą być truskawki, brzoskwinie, gruszki, czarne jagody...  








Żelatynę należy rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać. 
Jednocześnie ucierać masło, żółtka, cukry. 
Następnie dodawać serki, cały czas ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę - można dodać ok. 1/2 szklanki cukru.
Do masy serowej wlać żelatynę, chwilkę ucierać. 
Na koniec delikatnie dodać ubite białka, wymieszać łyżką - masa powinna być lekka i puszysta.

Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem, wyłożyć masę serową, ułożyć owoce, włożyć do lodówki. Gdy masa troszkę stężeje pokryć owoce galaretką - najlepiej już gęstą, aby nie wlała się pod masę serową.







Komentarze