Sałatka w kolorowym pieprzu





Po długiej przerwie wracam z przepisem na sałatkę, 
która doskonale smakuje, ale jeszcze lepiej wygląda.
Największym komplementem dla tej sałatki było dwukrotne skosztowanie jej przez Babcię w trakcie jednego wieczoru.


Składniki:

połówka sałaty lodowej,
cebula,
2 filety z kurczaka,
4 jajka - składnik nieobowiązkowy,
czarne oliwki,
opakowanie mozzarelli w kulkach,
pomidorki koktajlowe,
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
sól, pieprz kolorowy,

Wykonanie:

Sałatkę najlepiej układać na dużym półmisku, warstwami.

Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, posolić i  obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając potłuczony kolorowy pieprz.
Przygotować w miseczce oliwę z odrobiną octu balsamicznego.

Na półmisku układać kolejno, polewając sosem:
potarganą sałatę - troszkę posolić, 
pokrojoną w paseczki cebulę, 
usmażonego kurczaka, 
ćwiartki jajek ugotowanych na twardo - troszkę posolić,

Następnie wierzch sałatki zapełnić oliwkami, mozzarellą
i pomidorkami - mogą być w całości, ale można też pokroić na połówki. 
Całość obficie polać oliwą i udekorować ziarenkami kolorowego pieprzu.
Sałatka wygląda bardzo efektownie i elegancko.



Komentarze