Po długiej przerwie wracam z przepisem na sałatkę,
która doskonale smakuje, ale jeszcze lepiej wygląda.
Największym komplementem dla tej sałatki było dwukrotne skosztowanie jej przez Babcię w trakcie jednego wieczoru.
Składniki:
połówka sałaty lodowej,
cebula,
2 filety z kurczaka,
4 jajka - składnik nieobowiązkowy,
czarne oliwki,
opakowanie mozzarelli w kulkach,
pomidorki koktajlowe,
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
sól, pieprz kolorowy,
Wykonanie:
Sałatkę najlepiej układać na dużym półmisku, warstwami.
Kurczaka pokroić na małe kawałeczki, posolić i obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając potłuczony kolorowy pieprz.
Przygotować w miseczce oliwę z odrobiną octu balsamicznego.
Na półmisku układać kolejno, polewając sosem:
potarganą sałatę - troszkę posolić,
pokrojoną w paseczki cebulę,
usmażonego kurczaka,
ćwiartki jajek ugotowanych na twardo - troszkę posolić,
Następnie wierzch sałatki zapełnić oliwkami, mozzarellą
i pomidorkami - mogą być w całości, ale można też pokroić na połówki.
i pomidorkami - mogą być w całości, ale można też pokroić na połówki.
Całość obficie polać oliwą i udekorować ziarenkami kolorowego pieprzu.
Sałatka wygląda bardzo efektownie i elegancko.
Komentarze
Prześlij komentarz