Sernik Kremowy















Sernik Pływający - Festiwal Serników, cz. II. 

To jest sernik, który smakuje wszystkim tym, 
którzy nie lubią serników. 
A moja córka stwierdziła ostatnio, że jest od niego uzależniona:)

Dziwne jest jego przygotowanie, ponieważ ser naprawdę 
pływa w mleku i można mieć wrażenie, 
że po upieczeniu będzie pływał dalej.
 Zamienia się jednak w maślany, śmietanowy, 
kremowy deser.



Składniki:

Ciasto:

1,5 szkl. mąki,
0,5 szkl. cukru pudru,
2 łyżki kakao,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
0,5 kostki margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,



Łącząc wszystkie składniki, należy zagnieść ciasto, wyłożyć na spód brytfanki.

Ser:

1,2 twarogu,
3 szklanki mleka,

Ser zalać w misce mlekiem.

3 żółtka,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
2 cukry waniliowe, duże,
2 budynie śmietankowe,
0,5 szkl. oleju,

Jajka, żółtka, cukry miksować, następnie dodawać budynie.
Wlać całość do sera z mlekiem, wlać olej. 
Bardzo dokładnie zmiksować, można blenderem.

Całość przelać do brytfanki i włożyć do piekarnika, 180 stopni.


W międzyczasie ubić pozostałe 5 białek, dodając 0,7 szkl. cukru.
Po ok. 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzch masy serowej wyłożyć pianę 
z białek i delikatnie wmieszać w ser - mam nadzieję, że to jest zrozumiałe i nikt tutaj nie utknął:).

Po upieczeniu ( ok. 1 godzina) polać polewą czekoladową.
Ja polewam kupioną, gotową.



Komentarze

  1. Nie utknęłam nawet :) bo to chyba o moje utykanie w przepisach chodzi - wszystko pojęłam - zwłaszcza przemówiła do mojego serca polewa ze sklepu ;-) Jest jednak w Tobie coś ludzkiego..... Ew.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz