Łosoś w sosie chrzanowym







Od jakiegoś czasu jest to chyba najlepszy piątkowy obiad, sos chrzanowy może być też sosem majonezowym, 
ale chrzan jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. 
Taka wersja łososia pięknie się prezentuje, 
ale przede wszystkim rozpływa się w ustach.



Składniki:

4 kawałki łososia (filet) o szerokości ok. 5-6 cm,
słoiczek chrzanu, może być chrzan cytrynowy,
200 ml śmietany 18 %,
cytryna, sól, pieprz, przyprawa do ryb;

Wykonanie:

Łososia umyć, odkroić skórę, skropić cytryną, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb - ale niekoniecznie.
Następnie wymieszać śmietanę z chrzanem - wystarczy 3/4 słoiczka chrzanu, ale wg upodobań można dodać cały.
Ja układam łososia w naczyniu żaroodpornym i polewam sosem śmietanowo-chrzanowym. 
Łosoś powinien poleżeć w sosie ok. godziny, ale jeśli nie mamy czasu, to też będzie smakował.
Następnie wkładamy go do piekarnika (185 stopni) na ok. pół godziny, czterdzieści minut.

Podajemy albo z ryżem, albo - wg mnie najlepsza kompozycja - z makaronem chińskim z warzywami. 
Całość można posypać orzeszkami pinii.







Komentarze