Kremówka
Kremówka nie jest ciastem świątecznym, raczej codziennym albo sobotnio-popołudniowym. Jej wykonanie zajmuje naprawdę kilka chwil i można ją podać natychmiast
w wersji ciepłej, ja jednak zdecydowanie wolę wersję schłodzoną.
Przepis pochodzi z tej samej epoki co mazurek z orzechami, niezmienny przez ponad... dwadzieścia lat.
Nadal jednak ma swojego wiernego wielbiciela:)
Składniki:
Ciasto:
30 dkg mąki,
1 margaryna,
7 łyżek gęstej śmietany,
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części - upiec dwa placki, krótko - ok. 20 min., w temp. 180 stopni.
Krem:
1 szkl. cukru,
1 litr mleka,
1 cukier waniliowy,
2 jajka,
5 łyżek zwykłej mąki,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej.
Do połowy mleka wsypać cukry i gotować.
Do drugiej połowy mleka dodać jajka (ubijać) oraz mąkę.
Wlać do gotującego się mleka, mieszać (mieszać koniecznie!) aż do uzyskania budyniu.
Przełożyć ciasto, posypać cukrem pudrem.Zdecydowanie proponuję włożyć do lodówki.
Ja też jestem wielbicielką :-) Kiedy kawa? E.
OdpowiedzUsuń